joi, 7 martie 2013

8 Martie scurt istoric



În anul 1977 Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 martie Ziua internaţională a Femeii, dar procesul de emanciparea femeii nu a fost încheiat. Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale şi în principal pentru drept de vot. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor şi declararea perioadei 1976 - 1985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.

Poziţia femeii era perturbată. Înainte de a merge însăşi la evenimentul sărbătorii de 8 martie, vreau să ne familiarizăm cu poziţia femeii în societate, încă prin sec. IX. Voi privi chiar la evenimentele ce stau la originea acestei zile:

Se spune că originile datează de la nişte evenimente tragice din America. În ziua de 8 martie 1857, la New York, angajatele din fabricile de textile au intrat în grevă şi au coborât în stradă pentru a cere condiţii mai bune de lucru, creşe şi un salariu egal cu cel al bărbaţilor. Poliţia a intervenit în forţă împotriva lor. Relatările despre cele întâmplate au apărut în presă în 1955.

Situaţia femeii era una de neinvidiat. Ea nu avea aceleaşi drepturi ca şi bărbatul. Ea nu avea acelaşi salariu ca a bărbatului, avea condiţii rele de muncă, era privită mai prejos de bărbat, şi nu avea dreptul la vot. Deci, ea era într-o poziţie de rob ce nu are dreptul la vot şi este total discriminat în drepturile lui de om.
Sursă: Wikipedia
Am să urez pentru mâine tuturor mamelor şi femeilor din lume multă sănătate fericire şi putere de muncă...







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu